Przepis
Składniki :
Ciasto :
3 szklanki mąki
4 żółtka
200g masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietanki
Masa serowa :
1 kg twarogu na sernik
200g miękkiego masła
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części i zawijamy w folię. Wkładamy ciasto do zamrażarki na 20-25 minut.
Żółtka, cukier i masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową .
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki. Na ciasto wlewamy masę serową. Górę ciasta posyp okruszkami z drugiej części ciasta - można zetrzeć na tarce na drobnych oczkach . Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1 godzinę . Ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku.
Przechowujemy najlepiej w lodówce .