Ciasto Cappuccino z orzechami i jabłkami

Krzysztof
Ciasta
14.01.2015 20:29
Ciasto Cappuccino z orzechami i jabłkami

Przepis

Składniki wkładka:

80 dkg krojonych w kostkę jabłek

1 1/2 szklanki cukru pudru

1 szklanka siekanych orzechów włoskich

1 szklanka mąki krupczatki

5 jaj

1 szklanka mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Jak jabłka puszczą sok dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka Ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier i po jednym żółtku. Następnie mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka z orzechami. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Do tzw."suchego patyczka".

Składniki ciasto orzechowe:

9 jaj

20 dkg cukru pudru

10 dkg mąki

20 dkg zmielonych orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Jak się nam wystudzi przekrawamy na pół.

Masa z cappuccino:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 opakowanie 200 g kawy cappuccino ( u mnie orzechowe)

1/3 szklanki wody

200 g masła

Kawę zaparzamy w 1/3 szklance wody. Odstawiamy. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i ubijamy na parze ( u mnie około 30 minut). Dodajemy wcześniej zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy. Jak się wystudzi ucieramy masło i do niego dodajemy stopniowo wcześniej przygotowany krem kawowy.

Przełożenie ciasta: Ciasto orzechowe - masa - wkładka bakaliowa - masa - ciasto orzechowe - masa - kokos

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną