Przepis
Składniki wkładka:
80 dkg krojonych w kostkę jabłek
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1 szklanka mąki krupczatki
5 jaj
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Jak jabłka puszczą sok dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka Ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier i po jednym żółtku. Następnie mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka z orzechami. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Do tzw."suchego patyczka".
Składniki ciasto orzechowe:
9 jaj
20 dkg cukru pudru
10 dkg mąki
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Jak się nam wystudzi przekrawamy na pół.
Masa z cappuccino:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie 200 g kawy cappuccino ( u mnie orzechowe)
1/3 szklanki wody
200 g masła
Kawę zaparzamy w 1/3 szklance wody. Odstawiamy. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i ubijamy na parze ( u mnie około 30 minut). Dodajemy wcześniej zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy. Jak się wystudzi ucieramy masło i do niego dodajemy stopniowo wcześniej przygotowany krem kawowy.
Przełożenie ciasta: Ciasto orzechowe - masa - wkładka bakaliowa - masa - ciasto orzechowe - masa - kokos