Babeczki pomarańczowe

Krzysztof
Przepisy
24.02.2014 12:31
Babeczki pomarańczowe

Przepis

Składniki na ok. 24 sztuki

Korzenne muffiny z konfiturą pomarańczową

Autor: Owocowa Rozkosz

Źródło: Owocowa Rozkosz

- 520 g mąki pszennej

- 4 jajka

- 220 ml mleka

- 150 g masła

- kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego

- 3 - 4 łyżeczki przyprawy do piernika

- 180 g cukru

- 2 łyżka proszku do pieczenia

- 16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz

- kandyzowana skorka pomarańczowa

Roztapiamy masło. W dużym naczyniu mieszamy mokre składniki - jajka, mleko, przygotowane ciekłe masło, przyprawę piernikową i aromat. Następnie dodajemy przesiane składniki suche i ponownie mieszamy aż do połączenia się składników.

Przygotowujemy formę do muffin, wykładamy papilotkami. Umieszczamy ciasto w papilotkach do ok. połowy wysokości. W centralnym punkcie każdej muffinki robimy spory kleks z konfitury i delikatnie przykrywamy cienką warstwą otaczającego ciasta. Posypujemy skórką pomarańczową.

Muffiny pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca muffiny przestudzić.

Muffinki można serwować bez dodatków, ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem według uznania.

Smacznego!