Serowe ciasteczka z marmoladą

Paulina
Ciasta
20.11.2015 21:27
Serowe ciasteczka z marmoladą

Składniki

Serowe ciasteczka z marmoladą, z zewnątrz delikatnie kruche z miękkim środkiem. Przygotowanie pysznych i prostych rulonów nie zajmuje dużo czasu, a dodatek do herbaty lub kawy jak da mnie idealny.

Składniki na ciasto

ser twarogowy 250 g

mąka ok. 400 g

cukier 150 g

żółtka z 3 jaj

zimne masło lub margaryna 150 g

śmietana 1 łyżka

ponadto marmolada, cukier puder do oprószenia.

Przepis

Przygotowanie

Ser dwukrotnie przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki wyrobić za pomocą siekacza do ciasta kruchego. Na stolnicy oprószonej mąką zagnieść ciasto, schłodzić owinięte folią spożywczą do godziny. Ciasto podzielić na cztery części każdą rozwałkować na kształt prostokąta o szerokości 12 cm, niewielką ilość nadzienia wyłożyć na środek, zwinąć w rulon na trzy razy. Następnie podzielić na mniejsze kawałki ok. 5 cm. Drugim sposobem rozwałkowany płat ciasta za pomocą radełka podzielić na małe prostokąty, na środek wyłożyć 1/3 łyżeczki nadzienia rozsmarowując na środku, zwinąć w zgrabny rulonik. Przyznam, że drugi sposób przygotowania ciastek jest bardziej pracochłonny, ale ciasteczka są ładniejsze i lepiej wypieczone. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 25-30 minut. Ciasteczka wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.