Szarlotka tortowa

Krzysztof
Przepisy
17.01.2015 11:08
Szarlotka tortowa

Przepis

ciasto kruche:

250 gramów mąki pszennej

160 gramów zimnego masła

0,5 szklanki cukru

1 kopiasta łyżeczka cukru z wanilią

2 żółtka

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

biszkopt:

3 jaja

3 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką)

4 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka cukru z wanilią

dodatkowo:

około 1,5 kg jabłek (użyłam szarych renet)

sok z połowy cytryny

garść rodzynek + kieliszek rumu do namoczenia (opcjonalnie)

cynamon do smaku wg upodobań

cukier do posypania jabłek wg smaku

3.5 łyżki tartej bułki

cukier puder do posypania ciasta

Rodzynki namoczyć w rumie (około 2 godzin przed pieczeniem) lub obficie przelać wrzątkiem i odsączyć z wilgoci.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać masło, posiekać nożem, wbić żółtka, zagnieść kruche ciasto.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, rozprowadzić je po spodzie formy, nakłuć w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez około 15 minut.

Ciasto schłodzić i posypać połową bułki tartej.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w około 0,5 cm plasterki.

Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Następnie połowę z nich poukładać na podpieczonym kruchym spodzie, lekko docisnąć, by nie było większych przerw między nimi, posypać rodzynkami, cynamonem i cukrem.

Potem wyłożyć resztę skrojonych jabłek, delikatnie docisnąć i znów posypać cynamonem, cukrem, rodzynkami i resztą tartej bułki.

Białka oddzielić od żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę, dodać cukry, zmiksować na bezę, następnie stopniowo dodawać resztę składników na biszkopt i ucierać na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyłożyć na jabłka.

Foremkę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.

UWAGA: Wierzch ciasta po około 20 minutach zacznie nam się przypiekać, wtedy przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu.

Jeszcze ciepłe ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)