6 lutego 2017 autor: Małgorzata Rusek Przepisów na burgery na blogu jest już kilka, ale jest to na tyle wdzięczny temat, że można wymyślać różne wariacje – bo mogą to być burgery na bazie kasz albo na bazie strączków (mogą być też mięsne, ale ja mięsa nie jadam, stąd takich brak), można do nich dodać różne warzywa i różne przyprawy tworząc odmienne smakowo kompozycje. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut – w sumie około 30 minut. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem aż zmiękną (około 10 minut), pod koniec zdejmując pokrywkę, żeby odparować nadmiar wody. 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) 1 łyżeczka soli (5 g) papryka w proszku słodka, ostra i wędzona 5 łyżek mąki owsianej (50 g) Wykonanie: Ciecierzycę ugotować, wystudzić i dokładnie odcedzić. Mniam! ? Składniki: na 12 sztuk 300 g ciecierzycy 2 papryki (500 g) 1 duża cebula (100 g) Ciecierzycę zmiksować razem z papryką, cebulą i olejem – nie na gładką masę, lepiej zostawić trochę większych kawałków. Warto nie miksować masy na gładko, tylko zostawić kawałki ciecierzycy, które potem delikatnie chrupią podczas jedzenia.