- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
- 40 gram drożdży
- 1 szklanka mleka (ciepłego mleka)
- 500 gram mąki
- 75 gram białego cukru
- 70 gram masła ( rozpuszczamy)
- 2-3 jabłka
- 100 gram rodzynek
- 200 gram konfitury morelowej
- płatki migdałów
Przepis
Przygotowujemy rozczyn z 40 gram rozdrobnionych drożdzy oraz szklanki ciepłego mleka.
Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, dodajemy rozczyn z drożdży oraz rozpuszczone masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz do naszego ciasta. Jabłka kroimy w małą kostkę, następnie skrapiamy je cytryną. Jabłka łączymy z rodzynkami oraz konfiturą morelową.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i kroimy na 3 podłużne prostokąty, na które nakładamy nasz farsz z jabłek. Ciasto zwijamy w rulony i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia (ciasto niech wyrasta już w naczyniu, którym będziemy piec lub na blaszce).
Ciasto pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy ciasto konfiturą i posypujemy migdałami.