Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami

Ewelina
Ciasta
05.04.2017 12:32
Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

  • 40 gram drożdży
  • 1 szklanka mleka (ciepłego mleka)
  • 500 gram mąki
  • 75 gram białego cukru
  • 70 gram masła ( rozpuszczamy)
  • 2-3 jabłka
  • 100 gram rodzynek
  • 200 gram konfitury morelowej
  • płatki migdałów

Przepis

Przygotowujemy rozczyn z 40 gram rozdrobnionych drożdzy oraz szklanki ciepłego mleka.

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #1

Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #2

Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, dodajemy rozczyn z drożdży oraz rozpuszczone masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #3

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #4

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #5

W międzyczasie przygotowujemy farsz do naszego ciasta. Jabłka kroimy w małą kostkę, następnie skrapiamy je cytryną. Jabłka łączymy z rodzynkami oraz konfiturą morelową.

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #6

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #7

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i kroimy na 3 podłużne prostokąty, na które nakładamy nasz farsz z jabłek. Ciasto zwijamy w rulony i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia (ciasto niech wyrasta już w naczyniu, którym będziemy piec lub na blaszce).

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #8

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #9

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #10

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #11

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #12

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #13

Ciasto pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy ciasto konfiturą i posypujemy migdałami.

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #14

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #15

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #16

Zdjęcie Ciasto drożdżowe “zakręcone” z jabłkami #17