Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką

Wielkanoc
05.04.2017 11:34
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką

Składniki : Na spód: 310 g mąki typ 650 5 g proszku do pieczenia 2 żółtka 70 g ciemnego cukru trzcinowego Muscovado 1,5 łyżeczki cynamonu 200 g masła szczypta soli Na masę sernikową : 1000 g (1 kg) twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego 4 żółtka 2 całe jajka 150 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36% 200 ml mleka 3,2 % 25 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka w proszku *** (niekoniecznie) 50 ml oleju z pestek winogron 1 buteleczka (5ml) aromatu śmietankowego Na piankę wiśniowo-różaną : 6 białek 10 ml soku z limonki/cytryny 150 g cukru pudru 140 g Dżemu Wiśnia z płatkami róży Łowicz Miksujemy jedynie do połączenia, Następnie dodajemy do masy mleko ,olej, śmietankę kremówkę oraz przesiewamy oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną)oraz mleko w proszku, Mieszamy bardzo starannie drewnianą rózgą lub miksujemy ale tylko do połączenia i uzyskania zupełnie gładkiej konsystencji. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy dżem oraz sok z limonki a następnie miksujemy na wolnych obrotach jedynie do połączenia, najlepiej jest wykonać to mieszając silikonową szpatułką by zaoszczędzić na utracie puszystości. 8. Na 2 minuty przed końcem czasu pieczenia wyjmujemy białka i ubijamy z szczyptą soli najpierw na wolnych obrotach. Białka dodajemy do 2 wcześniej odłożonych (w sumie powinniśmy mieć ich w misie 6) wstawiamy do lodówki będą nam potrzebne nieco później. Do miski przekładamy wcześniej zmielony twaróg, oraz dodajemy cukier całość miksujemy na średnich obrotach dodając pojedynczo 2 całe jajka. 9. Całość pieczemy przez 25-30 minut w 180 st C, po 15 minutach warto przykryć wierzch pianki papierem do pieczenia lub folią aluminiową by nie spalić wierzchu. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić całkowicie w formie, doprowadzając do temperatury pokojowej, następnie umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. 3. Ciasto owijamy szczelnie w folię i umieszczamy na 30 minut w lodówce, 4. Z mąki formujemy kopczyk i robimy zagłębienie na środku, 2. W celu pozbycia się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza uderzamy tortownicą o blat dwa razy z niewielkiej wysokości. Gdy ciasto zostanie wyłożone do formy szczególnie zwracamy uwagę na łączenie rantu formy z dnem. Dodatkowo: 140 g dżemu Wiśnia z płatkami róży Łowicz Wykonanie : 1. Na końcu dodajemy mały aromat śmietankowy krótko mieszamy by zbytnio nie napowietrzyć masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2017/04/najlepszy-sernik-wykwintny-z-wisniowo.html