Sernik z kokosową pierzynką

Justyna
Ciasta
05.04.2017 11:59
Sernik z kokosową pierzynką

Składniki: Spód: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 żółtka ( białka odłożyć na pianę ) - 125g schłodzonego masła - 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: - 1kg twarogu półtłustego - szklanka cukru - 1op. budyniu waniliowego - pół szklanki oleju - 2 szklanki mleka - sok z połowy cytryny - 1 jajko - 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę ) Kokosowy wierzch: - 6 białek, pozostałych ze spodu i masy serowej - pół szklanki cukru - 100g wiórków kokosowych Przygotowanie: Spód: - Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. - Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut. Kokosowy wierzch: - Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Masy serowej nie napowietrzamy przez co nie rośnie w piekarniku, a dzięki temu nie opada :) - Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie jak to zwykle bywa, z sera wiaderkowego. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/sernik-z-kokosowa-pierzynka/