- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
9 sztuk ziemniaków
3 sztuki cebuli
2 sztuki jajek
1 Szklanka mąki pszennej
1 Łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
2 sztuki piersi z kurczaka
1 Sztuka cebuli
1 Sztuka papryki
1 Szklanka mąki pszennej
1 Łyżeczka soli
3 sztuki ząbków czosnku
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Placki
Obrać ziemniaki.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach na tarce lub zmielić w blenderze.
Wymieszać z jajkiem, mąką, dodać soli
Następnie smażyć na oliwie z obu stron.
Sos węgierski
W międzyczasie pierś z kurczaka drobno pokroić, przyprawić (ja użyłam przyprawy do kurczaka oraz lubczyku) oraz obtoczyć w mące.
Posiekać cebulę i czosnek.
Następnie zeszklić cebulę, po czym dodać pierś z kurczaka, paprykę oraz czosnek.
Dodać wody, dusić na małym ogniu około 10 minut.
Placki ziemniaczane można podawać z surówkami.