Placki po węgiersku

mela
Obiad
05.10.2015 8:55
Placki po węgiersku
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

9 sztuk ziemniaków

3 sztuki cebuli

2 sztuki jajek

1 Szklanka mąki pszennej

1 Łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

2 sztuki piersi z kurczaka

1 Sztuka cebuli

1 Sztuka papryki

1 Szklanka mąki pszennej

1 Łyżeczka soli

3 sztuki ząbków czosnku

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Placki

Obrać ziemniaki.

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach na tarce lub zmielić w blenderze.

Wymieszać z jajkiem, mąką, dodać soli

Następnie smażyć na oliwie z obu stron.

Sos węgierski

W międzyczasie pierś z kurczaka drobno pokroić, przyprawić (ja użyłam przyprawy do kurczaka oraz lubczyku) oraz obtoczyć w mące.

Posiekać cebulę i czosnek.

Następnie zeszklić cebulę, po czym dodać pierś z kurczaka, paprykę oraz czosnek.

Dodać wody, dusić na małym ogniu około 10 minut.

Placki ziemniaczane można podawać z surówkami.