Placek po węgiersku

Paulina
Obiad
02.11.2015 20:15
Placek po węgiersku

Składniki

Gulasz

mięso wołowe lub wieprzowe ( użyłam karkówki ) 1 kg

papryka czerwona 1 duża

cebula 2 średnie

pieczarki 200 g

czosnek 2 ząbki

bulion 1 i 1/2 litra

liść laurowy 2

ziele angielskie 3-4 ziarna

mąka pszenna 3-4 łyżki

przyprawy sól, pieprz, słodka papryka, chilli, natka pietruszki,

oliwa

Placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kg

cebula 1-2

jajko

mąka 2-3 łyżki

sól pieprz majeranek

Przepis

Przygotowanie

Mięso zamarynować dzień wcześniej. Do miski wlać 1/3 oleju doprawić ( dodaję średnio po jednej płaskiej łyżeczce) , wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Karkówkę przełożyć do oliwy dokładnie obtoczyć, miskę owinąć folia spożywczą i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia krótko podsmażyć na patelni na dość dużym ogniu na rumiany kolor. Mięso przełożyć do garnka dodać ziele i liście następnie całość zalać bulionem, zagotować. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie warzywa pokroić w kostkę cebulę zeszklić na patelni po karkówce, dodać pozostałe warzywa smażyć do miękkości. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do gotującego się sosu. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody dodać pod koniec gotowania sosu. Doprawić do smaku w razie potrzeby.

Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę, doprawić dokładne wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy ziemniaczanej odlać zgromadzoną na wierzchu wodę. Masę wyłożyć na patelnię uformować placek o grubości około 0,5 cm wygładzić wierzch. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, delikatnie obrócić za pomocą szerokiej łopatki. Usmażony placek przełożyć na płaski talerz, na połowę nałożyć gulasz drugą połową przykryć składając placek jak omlet. Wierzch dania wykończyć kleksem gęstej śmietany.