- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na blachę o wym. 40x25cm
Ciasto:
3 szklanki (470-480 g) mąki pszennej,
3 łyżki (55 g) cukru pudru,
2 łyżeczki (9 g) proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 kostka margaryny (250 g),
150 g serka homogenizowanego (najlepiej użyć waniliowego, ale nie koniecznie).
Lukier:
czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%,
1 szklanka (pojemność szklanki 250 ml) cukru pudru.
Ponadto:
6 sztuk jabłek (ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki),
cynamon - do delikatnego oprószenia,
16 g cukru waniliowego,
masło lub margaryna do posmarowania blaszki,
mąka do oprószenia blaszki.
Przepis
Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy proszek do pieczenia, jajko, serek homogenizowany, oraz margarynę .
Mieszamy wszystkie składniki.
Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy krótko ciasto .Dzielimy je na dwie części.
Na przygotowaną blaszkę rozprowadzamy jedną część ciasta.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środki.
W miseczce mieszamy cukier waniliowy z cynamonem, następnie każdą połówkę jabłka obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy na cieście w równych odstępach.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C, OK 30-40 min.
Przygotowujemy lukier:
Do cukru pudru wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Ciasto polać lukrem, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Ciasto jest pyszne ,kruche i szybkie do wykonania!