Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka!

Ewelina
Ciasta
17.11.2018 15:21
Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka!
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki na blachę o wym. 40x25cm

Ciasto: 

3 szklanki (470-480 g) mąki pszennej,
3 łyżki (55 g) cukru pudru,
2 łyżeczki (9 g) proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 kostka margaryny (250 g),
150 g serka homogenizowanego (najlepiej użyć waniliowego, ale nie koniecznie).


Lukier:
czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%,
1 szklanka (pojemność szklanki 250 ml) cukru pudru.


Ponadto:
6 sztuk jabłek (ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki),
cynamon - do delikatnego oprószenia,
16 g cukru waniliowego,
masło lub margaryna do posmarowania blaszki,
mąka do oprószenia blaszki.

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy proszek do pieczenia, jajko, serek homogenizowany, oraz margarynę .

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #1

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #2Mieszamy wszystkie składniki.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #3 Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy krótko ciasto .Dzielimy je na dwie części.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #4 Na przygotowaną blaszkę rozprowadzamy jedną część ciasta.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #5

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #6Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środki.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #7

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #8

W miseczce mieszamy cukier waniliowy z cynamonem, następnie każdą połówkę jabłka obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy na cieście w równych odstępach.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #9

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #10

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #11

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #12Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C, OK 30-40 min.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #13

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #14

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #15

Przygotowujemy lukier:
Do cukru pudru wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #16

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #17
Ciasto polać lukrem, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #18

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #19

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #20

Ciasto jest pyszne ,kruche i szybkie do wykonania!

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #21

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #22

Zdjęcie Szarlotka z połówkami jabłek - Pyszna i szybka! #23