- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
ciasto francuskie
200 gram śliwek węgierek
500 gram sera twarogowego
300 gram jogurtu naturalnego
budyń (gotowy przygotowany z połowy opakowania)
5 łyżek cukru
2 jajka
Przepis
Na blaszkę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia a następnie ciasto francuskie.
Ciasto francuskie dokładnie dopasowujemy do kształtu naszej formy (przycinamy gdzie jest jego nadmiar, uzupełniamy w brakujących miejscach).
W dużej misce łączymy ze sobą ser twarogowy, jogurt naturalny, wcześniej przygotowany budyń z połowy opakowania, cukier oraz dwa jajka.
Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na wcześniej przygotowaną i wyłożoną ciastem francuskim formę do pieczenia.
Wcześniej umyte, wydrążone i pokrojone na pół śliwki wykładamy na naszą tartę.
Na środku naszej tarty możemy również umieścić różę uformowaną z ciasta francuskiego, które nam pozostało.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut.
I gotowe.
Tarta jest pyszna i rozpływa się w ustach.