Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną

Ewelina
Desery
17.03.2017 16:48
Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

krakersy
250 gram cukru trzcinowego
100 gram masła
200 gram czekolady
orzechy
żurawina

Przepis

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy krakersy.

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #1

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #2 Cukier trzcinowy rozpuszczamy w garnku z dodatkiem masła.

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #3

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #4

Cukier zagotowujemy następnie wylewamy delikatnie na krakersy.

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #5

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na około 5 minut.

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #6 Po upieczeniu na nasze krakersy wykładamy pokruszoną czekoladę. Czekolada pod wpływem ciepła powinna się roztopić, dodatkowo,aby przyszpieszyć ten proces nasze ciasto możemy przykryć na kilka minut folią aluminiową. Gdy już czekolada się roztopi, rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni naszego ciasta. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami oraz żurawiną.

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #7

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #8

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #9 Nasze ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto należy połamać na mniejsze kawałki ręcznie bądź pokroić wzdłuż krakersów nożem.

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #10

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #11

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #12

Smacznego

Zdjęcie Ciasto z krakersów z orzechami i żurawiną #13