Swojska, domowa biała kiełbasa

Małgorzata
Wielkanoc
17.03.2017 11:48
Swojska, domowa biała kiełbasa

Składniki: 1kg mięsa z łopatki wieprzowej 5g majeranku 3g świeżo mielonego pieprzu czarnego ( często dodaję pieprz kolorowy) 19g soli peklowej lub kuchennej w zależności jaka kiełbasę chcę uzyskać 1 spory ząbek czosnku 100ml bardzo zimnej wody pół małej łyżeczki cukru pudru pół małej łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Mięso podzielić na części chude i te bardziej tłuste. Mam taką zasadę, że najbardziej tłuste kawałki mielę na najmniejszym sitku, chudsze na średnim a zupełnie chude mięso na dużych oczkach sitka lub tak zwanym szarpaku. Czosnek można zmielić razem z mięsem na najmniejszym sitku lub osobno zmiażdżyć w prasce do czosnku. Na białą, swojską kiełbasę kupuję r.24-26 nie jest wtedy tak bardzo gruba tylko taka fajna porcyjna :) Wyrobione mięso zostawiam na kilka godzin ( lub na noc)aby przeszło smakami. Można również przygotować kiełbasę z różnych gatunków mięs: wieprzowina, wołowina w różnych proporcjach. Jeśli będzie dodawany jeszcze boczek lub podgardle wtedy podzielić co najmniej na 3 części. Zawsze kupowałam w sklepie ale odkąd postanowiłam spróbować swoich sił w jej przygotowaniu nie jemy sklepowej. Ale jeśli ktoś lubi bardziej tłustą wędlinę może dodać boczku wieprzowego surowego lub na przykład karkówki. Oczywiście można kombinować ze smakiem dodając zmielone kulki ziela angielskiego ( 1-2 szt./kg) lub zmielonych ziaren gorczycy, dzięki którym otrzymujemy nowe ciekawe smaki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2017/03/swojska-domowa-biaa-kiebasa.html