Przepis
Fantastyczne ciasto miodowo- orzechowe. Do tej pory jadałam je tylko u mamy, bo wydawało mi się trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Ciasto szybko się zarabia, jeszcze szybciej piecze. A chrupiącej warstwie orzechowej ciężko się oprzeć. Jedynym minusem jest to, że aby ciasto dobrze smakowało i ładnie się kroiło najlepiej pozostawić je na 24 godziny w lodówce, by blaty zmiękły. A najlepiej smakuje po 2 dniach. U mnie foremka była mała, ale proporcje na ciasto wystarczą również na dużą. Tylko proporcje na masę budyniową trzeba zwiększyć o 1/3. Można również zamiast 3 blatów zrobić 2. Polecam!
Ciasto orzechowe
Składniki na formę 24x24:
Na ciasto:
0,5 kg mąki
1 kostka masła
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
Na masę budyniową:
150g cukru (można dać mniej, by masa nie była za słodka)
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
150g masła
2 żółtka
Na warstwę orzechową:
25 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
pół kostki masła (120g)
pół szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sodę, cukier i siekamy z masłem. Dodajemy miód i jajka i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na placek wielkości foremki. 2 placki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Na trzeci przygotowujemy warstwę orzechową.
Warstwa orzechowa: orzechy kroimy niezbyt drobno. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier oraz posiekane orzechy. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłą masę wykładamy na trzeci placek, pieczemy tak samo jak poprzednie.
Masa budyniowa: z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Większą część wlewamy do rondelka, dodajemy cukry i zagotowujemy. Mąki i żółtka mieszamy z pozostawionym mlekiem, masę wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie budyń. Ostawiamy do ostudzenia, a następnie ucieramy z masłem na puszystą masę. Masą przekładamy placki, wierzch ciasta przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki lub chłodnego miejsca.