Ciasto orzechowe

Ewelina
Ciasta
12.11.2014 9:51
Ciasto orzechowe

Przepis

Fantastyczne ciasto miodowo- orzechowe. Do tej pory jadałam je tylko u mamy, bo wydawało mi się trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Ciasto szybko się zarabia, jeszcze szybciej piecze. A chrupiącej warstwie orzechowej ciężko się oprzeć. Jedynym minusem jest to, że aby ciasto dobrze smakowało i ładnie się kroiło najlepiej pozostawić je na 24 godziny w lodówce, by blaty zmiękły. A najlepiej smakuje po 2 dniach. U mnie foremka była mała, ale proporcje na ciasto wystarczą również na dużą. Tylko proporcje na masę budyniową trzeba zwiększyć o 1/3. Można również zamiast 3 blatów zrobić 2. Polecam!

Ciasto orzechowe

Składniki na formę 24x24:

Na ciasto:

0,5 kg mąki

1 kostka masła

2 łyżki miodu

3/4 szklanki cukru

2 jajka

łyżeczka sody oczyszczonej

Na masę budyniową:

150g cukru (można dać mniej, by masa nie była za słodka)

0,5l mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

150g masła

2 żółtka

Na warstwę orzechową:

25 dkg orzechów włoskich

2 łyżki miodu

pół kostki masła (120g)

pół szklanki cukru

Wykonanie:

Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sodę, cukier i siekamy z masłem. Dodajemy miód i jajka i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na placek wielkości foremki. 2 placki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Na trzeci przygotowujemy warstwę orzechową.

Warstwa orzechowa: orzechy kroimy niezbyt drobno. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier oraz posiekane orzechy. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłą masę wykładamy na trzeci placek, pieczemy tak samo jak poprzednie.

Masa budyniowa: z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Większą część wlewamy do rondelka, dodajemy cukry i zagotowujemy. Mąki i żółtka mieszamy z pozostawionym mlekiem, masę wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie budyń. Ostawiamy do ostudzenia, a następnie ucieramy z masłem na puszystą masę. Masą przekładamy placki, wierzch ciasta przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki lub chłodnego miejsca.