Orzeszki

Elżbieta
Desery
30.04.2016 12:24
Orzeszki
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki:

4 szklanki mąki

1 margaryna

1 jajko

1/2 szklanki gęstej śmietany

1/2 łyżeczki sody

sól do smaku

1 szklanka cukru

Składniki masy:

100 g masła

1 szklanka mleka

4 łyżki cukry

4 szklanki mleka w proszku

Przepis

Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki

i formujemy kuleczki.

Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy

i pieczemy do momenty aż się zarumienią.

Po upieczeniu połówki orzeszków nadziewamy masą

i przykrywamy drugą połową.

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem, do momentu rozpuszczenia cukru.

Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.

Do masy można dodać orzechy, bakalie,

wiórki kokosowe, nutellę.

Smacznego!