Składniki: (porcja na 3 - 4 osoby) - 800 g świeżej polędwicy z dorsza - 2 średnie marchewki - 2 cebule - 2 średnie czerwone papryki - 2 łyżki pieprzu cytrynowego - 1 - 2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego (opcjonalnie) - około 200 ml ciepłej wody - 1 szklanka mąki pszennej - olej do smażenia Mam szczęście, gdyż w moim mieście jest możliwość kupienia dwa razy w tygodniu naprawdę świeżej ryby, takiej z lodu, a nie zamkniętej w folii lub głęboko mrożonej. - Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony. Przygotowanie smażonego dorsza z warzywami: - Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, jeśli pieprz nie zawiera soli. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Najlepsza jest oczywiście świeża polędwica z dorsza, gdyż nie traci swoich walorów w czasie rozmrażania. - Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki. Szkoda, że dostęp do świeżej ryby mają zapewne tylko, osoby mieszkające nad morzem lub w większych miastach.