Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem

Anna
Sałatki
18.12.2017 11:17
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem

Składniki: 500 g śledzi matiasów 3 średnie buraki 3 - 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 duże winne jabłko 250 - 300 ml dobrego majonezu 5 jajek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz i sól Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem? Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez, na który zetrzeć na grubych oczkach tarki jajka. Warzywa można również ugotować bez obierania w lekko osolonej wodzie, ale ja polecam upiec, gdyż warzywa są smaczniejsze i nie trzeba pilnować, czy woda się nie wygotowała. Do tej pory warstwową sałatkę śledziową robiłam z dodatkiem marchewki i kiszonego ogórka, ale teraz bardzo przypadła mi do gustu wersja z burakiem i jabłkiem. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, należy je namoczyć w zimnej wodzie i co pewien czas zmieniając wodę pozostawić na 1 - 2 godziny. Buraki i ziemniaki umyć i bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli. Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/12/saatka-sledziowa-z-burakiem-i-jabkiem.html