Składniki: 10 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka 500 g pieczarek 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia masło i bułka tarta do przygotowania formy Pieczarki utrzeć na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski przełożyć posiekane jajka, przesmażoną cebulę z pieczarkami oraz pozostałe składniki (surowe jajka, bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, majonez, śmietanę, bazylię, majeranek, sól, pieprz). Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć, co jakiś czas mieszając, do odparowania wody. Jajka ugotowane na twardo pokroić w drobną kostkę. Pasztet z jajek i pieczarek, z dodatkiem suszonych ziół.