Spód: 3/4 szklanki cukru pudru 220 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g masła 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 4 jajka 3 łyżeczki kakao 120 g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Polecam zrobić w formie z wyjmowanym dnem, bo spód jest dość twardy i kruszy się przy wyjmowaniu z normalnej formy. Dodatkowo: garść orzechów włoskich Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy ok. 26 cm (najlepiej użyć formy z wyjmowanym dnem). Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić na godzinę do lodówki. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.