Tort czekoladowo-orzechowy

Desery
06.03.2017 22:26
Tort czekoladowo-orzechowy

Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, formę z ciastem wstawić do piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić go do wystudzenia, brzegi biszkoptu odciąć nożem odpiąć obręczy wyjąć biszkopt, przeciąć go na trzy blaty. Wymieszać składniki ponczu, pierwszy blat biszkoptu położyć na paterę, nasączyć kilkoma łyżkami ponczu, nałożyć kilka łyżek kremu i rozsmarować po całej powierzchni na krem rozłożyć siekane orzechy wcisnąć je w krem. Składniki na krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 30% (schłodzona) 8 łyżek kremu czekoladowego 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów laskowych Składniki x1 x1,5 x2 x3 Składniki na biszkopt 120 g mąki pszennej (tortowej) 150 g cukru pudru 30 g kakao (gorzkiego) 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) Drugi balat biszkoptu posmarować niewielką ilością kremu, przykryć posmarowaną częścią orzechy, wierzch drugiego blatu nasączyć ponczem, ponownie nałożyć porcje kremu, rozsmarować przykryć kolejnym wcześniej nasączonym blatem, pozostałym kremem udekorować cały tort, na wierzchu ułożyć prażone orzechy i polać rozpuszczoną czekoladą. Z okazji urodzin męża powstał tort czekoladowo-orzechowy przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego, przepis na biszkopt poznaliście już w poprzednim przepisie. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania, następnie dodać składnik suche w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Przygotowanie kremu Czekoladę rozpuścić, odstawić do przestudzenia, orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, otrzeć z brązowej skórki, 60 g orzechów posiekać. Dodatkowo 5 łyżek likieru Amaretto (lub innego alkoholu można oczywiście pominąć go) 5 łyżek soku z cytryny ¼ szklanki wody (lub trochę więcej) 50 g ciemnej czeklady 70 g orzechów laskowych Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca. Print Pin 4.5 z 4 głosów Tort czekoladowo-orzechowy Kakaowy biszkopt z lekkim czekoladowo-orzechowym kremem oraz chrupiącymi orzechami, pyszny! Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut lub to tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt można również zamrozić, a w razie potrzeby wyjąć i przygotować z niego pyszny deser. Tort czekoladowo-orzechowy Przygotowanie tortu jak zawsze można rozłożyć sobie na dwa dni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/tort-czekoladowo-orzechowy/