Składniki x1 x1,5 x2 x3 4 sztuki jajek (w temperaturze pokojowej) 190 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub kilka kropel olejku) Print Pin 5 z 3 głosów Babka piaskowa pomarańczowa Prosty przepis na pyszną babkę piaskową o smaku pomarańczy. Kiedy babka piecze się można przygotować lukier, wystarczy cukier puder połączyć z sokiem i skórką z pomarańczy. 📋 Notatki Jeśli chcielibyście przygotować polewę z białej czekolady należy rozpuścić tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek tłustej śmietany. ½ szklanki oleju (czyli 125 ml) Składniki na lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (+skórka) 1½ łyżki skórki z pomarańczy (otarta z całej pomarańczy) piaskowa pomarańczowa Smak babki jest wspaniały, a to dzięki świeżej skórce z pomarańczy i ekstraktowi pomarańczowemu, który można zrobić własnoręcznie, przepis znajdziecie tutaj. Do puszystej jasnej masy dodać cieniutkim strumieniem oleju nie przerywając miksowania, następnie dodać ekstrakt pomarańczowy i otartą skórkę z pomarańczy. Oczywiście olej nie może być z lodówki, ten również musi być w temperaturze pokojowej. Najczęściej dzieje się tak z powodu zbyt niskiej temperatury składników na ciasto. Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać ciasto, wstawić formę do nagrzanego piekarnika, babkę pieczemy przez około 40-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o smaku pomarańczy. W tym przepisie to jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem albo polać białą czekoladą i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy.