Mazurek Matcha

Desery
13.04.2017 23:57
Mazurek Matcha

Mazurek Matcha 🥘 Składniki Składniki na ciasto - 100 g masła (zimnego) - 75 g mąki pszennej - 125 g mąki pszennej (typ Krupczatka) - 35 g cukru - 1 szczypta soli - 1 małe jajko - 2 łyżki śmietany Składniki na krem - 250 g serka mascarpone - 100 g białej czekolady - 1 łyżka herbaty Matcha - 100 ml śmietany 30% (zimna) Dodatkowo do przybrania - 10 sztuk truskawek - 10 sztuk bezików (opcjonalnie) - ½ szklanki migdałów blanszowanych (opcjonalnie) 🔪 Instrukcje Przygotowanie kruchego ciasta - Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę, jajko i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Kruche ciasto można upiec na kilka dni przed podaniem, a po całkowitym wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykończenia ciasta. Następnie do serka mascarpone dodajemy przestudzoną czekoladę z herbatą, całość miksujemy, a na koniec dodajemy bitą śmietanę i krem jest już gotowy. Jeśli lubicie desery z herbatą Matcha, to zapraszam do spróbowania sernika lub ciasta drożdżowego z pastą z czarnego sezamu. - Serek mascarpone umieścić w misce zacząć dodawać przestudzoną czekoladę z herbatą jednocześnie miksując, dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Kremy na bazie serka mascarpone najlepiej zrobić na ostatnią chwilę świeży będzie najlepszy. - Krem wyłożyć na wystudzony spod ciasta, wyrównać wierch i udekorować truskawkami lub/i maleńkimi bezikami, migdałami... Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na około 30 minut do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/mazurek-matcha/