Składniki: 4 duże naleśniki (o średnicy 24 cm) ok. 600 g ziemniaków 2 małe cebule 100 g kiełbasy drobiowej (lub innej ulubionej) 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 1 łyżka masła olej do smażenia 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda) szczypiorek do posypania Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki w śmietanie: 500 g pieczarek 6 łyżek śmietany 18% sól i pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Przepis, który chodził za mną od dawna 🙂 Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera powinien być chrupiący). Można je wykonać z prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W czasie kiedy naleśniki się pieką, przygotować pieczarki.