Składniki: - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła - 3 szklanki mąki pszennej - 1 małe opakowanie suchych drożdży (7 g) - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - mąka kukurydziana (do podsypywania) 1/2 szklanki mleka delikatnie podgrzać i wymieszać z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką kukurydzianą blacie na grubość trochę ponad 1 cm. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce i poczekać aż zacznie “pracować (na powierzchni pojawią się drobne bąbelki). Odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Muffiny należy piec długo (ok. 5-7 minut z każdej strony) na małym ogniu.