To już czas na domowy PRZECIER POMIDOROWY!!!

Przetwory
29.08.2017 21:09
To już czas na domowy PRZECIER POMIDOROWY!!!

Ilość w porcji Kalorie 56 % Daily Value* Tłuszcze 1 g 2 % Tłuszcze nasycone 1 g 5 % Tłuszcze wielonienasycone 1 g Tłuszcze jednonienasycone 1 g Sód 597 mg 25 % Potas 722 mg 21 % Węglowodany 12 g 4 % Błonnik 4 g 16 % Cukier 8 g 9 % Białko 3 g 6 % Witamina A 2520 IU 50 % Witamina C 41 mg 50 % Wapń 40 mg 4 % Żelazo 1 mg 6 % * Przepis Print Pin 4.75 z 8 głosów Przecier pomidorowy Domowy przecier pomidorowy, najlepszy na zimowe zupy pomidorowe! Przecier pomidorowy to lato zamknięte w słoiku, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Rozgotowane pomidory partiami przetrzeć przez sito z odpowiednimi dziurkami (na tyle małymi, aby pestki zostały na sicie). Przecier pomidorowy robię zazwyczaj w dwóch wersjach, pierwsza to klasyczny przepis z odrobiną soli. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł. Niepasteryzowane przetwory z pomidorów będą kisły, a w tym przypadku nie jest to pożądane. W 100 g surowych pomidorów likopenu jest około 20 mg, jednak dzięki przetworzeniu zwiększymy jego ilość aż siedmiokrotnie. przecier pomidorowy 🥘 Składniki pomidory sól bazylia/oregano Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu. Oczywiście z odmian bardziej soczystych przecier trzeba będzie gotować znacznie dłużej niż z odmian przeznaczonych do tego celu. Po zmiksowaniu/przetarciu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół. Po zmiksowaniu/przetarciu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół. Robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Domowy przecier różni się od tego kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych dodatków. Różnica jest tylko w nazwie, passata to nazwa przecieru w języku włoskim. Kliknij w link poniżej i poznaj przepis na jeden z pomidorowych smakołyków. Super przydatne urządzenie, w którym przeciery, dżemy, soki robi się błyskawicznie i co bardzo ważne, odpadów jest niewiele. Jest to pracochłonna wersja, ale do zrobienia bez użycia mechanicznych sprzętów kuchennych. 🍅 Co jeszcze można przygotować z pomidorów? Jeśli wybierzecie pomidory gruntowe, owalne, uzyskacie z nich bardzo gęsty przecier typu passata. Jeśli chodzi o odmiany pomidorów, które najlepiej nadają się do tego celu, to mogą być to pomidory następujących odmian. przecier pomidorowy przecier pomidorowy 2 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 30 g cukru (opcjonalnie, tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) W przypadku przetworów pomidorowych długie gotowanie jest wskazane, ponieważ podczas obróbki termicznej wytwarza się cenny likopen. Poniżej znajdziecie przetwory z wykorzystaniem pomidorów, warto przygotować je aby cieszyć się ich smakiem całą zimę. Pasteryzacja jest bardzo ważna w tym przypadku i nie wolno jej pominąć! 🍅 Jakie pomidory są najlepsze na przecier? 5 Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję je i przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu. Dodajcie na w takiej ilości, aby smak był wyrazisty. 🥄 Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję je i przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu. Tak, słoiki z przecierem koniecznie trzeba pasteryzować jeśli chcemy cieszyć się ich smakiem przez długie miesiące. Robię to metodą na sucho, czyli w piekarniku. Robię to metodą na sucho, czyli w piekarniku. 3 Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu. Właśnie na zupę, domową zupę pomidorową z własnoręcznie przygotowanych przecierów, a może ketchup domowy? Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu. Ja użyłam słoików o pojemności 400ml. Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji. Ponownie pomidory umieścić w garnku, dodać przyprawy i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mam wrażenie, że przecier pomidorowy jest gęstszy i bardziej zawiesisty. Instrukcje 1 Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Przecier będzie fermentował jeśli nie zadbamy o solidne umycie i wyparzenia słoików i zakrętek. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować pomidory na gładką papkę. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować pomidory na gładką papkę. Przecier pomidorowy różni się od koncentratu gęstością i konsystencją. Autor Anna Kuchnia Polska Rodzaj Przetwory Porcji 20 Przygotowanie 40 minutes Gotowanie 1 hour Całkowity czas 1 hour 40 minutes Kalorie 56 kcal Autor Anna Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji 🥘 Składniki x1 x1,5 x2 x3 Wersja podstawowa 6 kg pomidorów gruntowych (użyłam owalnych) 30 g soli Jest on płynny lub półpłynny natomiast koncentrat jest bardzo gęsty mocno zredukowany. Żeby przygotować koncentrat należy odpowiednio długo gotować przecier, a po dłuższym czasie redukcji otrzymamy koncentrat.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/przecier-pomidorowy-ii/