Składniki: 500 g boczniaków, większe przekrojone na pół olej roślinny do smażenia 1 ząbek czosnku, posiekany 1 cebula, pokrojona w piórka 2 papryki czerwone, pokrojona w paski 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej 200 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina chilli, sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W większym rondelku lub patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż boczniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia. English version Oyster mushroom stew (6 servings) Ingredients: 500 g oyster mushrooms, bigger halved vegetable oil for frying 1 clove of garlic, minced 1 onion, sliced 2 red peppers, seeded and cut into strips 2 carrots, peeled and spiralized or sliced 2 stalks celery, sliced 10 cherry tomatoes, halved 700 ml tomato passata 200 ml dry or semi-sweet red wine chilli, salt, pepper and sugar to taste Preparation: In a medium saucepan or deep pan, heat the oil over high heat, add the mushrooms and cook until lightly browned. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Add garlic and onion and cook until translucent, next add the peppers, carrots and celery and cook for 2-3 minutes. Ja podałam je z pysznymi udkami z kaczki pieczonymi w miodzie i było baaardzo pysznie.