Kaczka w sosie wiśniowym

Malgorzata
Obiad
05.04.2019 10:39
Kaczka w sosie wiśniowym

English version Duck with cherry sauce (1 duck) Ingredients: 12 sage leaves 1 cup of water 1 duck, washed salt, pepper and ground sweet pepper 3 tablespoons of honey 3 tablespoons balsamic vinegar 3 tablespoons of soy sauce 1 1/2 cup of fresh or frozen cherries pinch of cinnamon Preparation: Placethe sage and water in a small saucepan, bring to a boil, reduce the heat and cook for 5 minutes. Składniki: 12 listków szałwii 1 szklanka wody 1 sprawiona kaczka sól, pieprz i słodka papryka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki sosu sojowego 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni szczypta cynamonu Przygotowanie: W rondelku umieść szałwię wraz z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Rub the duck with salt, pepper and sweet pepper and place in the refrigerator for 2 hours. For the glaze, in the saucepan with sage mixture mix honey, vinegar and soy sauce, bring to a boil and cook for 8 minutes or until it has reached the volume of 2/3 cup. Pour 1/3 cup of glaze into the bowl, leave the rest in a saucepan. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, posmaruj glazurą z rondelka i piecz przez kolejne 1 1/2 do 2 godzin (w zależności od wielkości), smarując glazurą od czasu do czasu. W celu przygotowania glazury wymieszaj wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut, aż płyn odparuje do objętości 2/3 szklanki. Reduce the temperature to 160 oC turn duck breast side up, brush with the glaze and bake for another 1 1/2 to 2 hours, brushing with glaze from time to time until golden brown. Odlej sos z pieczenia, usuń nadmiar tłuszczu i dodaj do niego glazurę z miski i wymieszaj z wiśniami. Dziś proponuję pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu pieczoną kaczkę w glazurze wiśniowej, która wyjdzie każdemu. Dopraw cynamonem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7-8 minut, aż zacznie gęstnieć. Place the duck breast side down on baking rack and brush with the glaze from the saucepan. Generalnie robi się sama w piekarniku, trzeba pamiętać jedynie o obracaniu jej i smarowaniu przyrządzoną wcześniej glazurą. Polecam też inne przepisy z kaczką w roli głównej – wszystkie pyszne!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/kaczka-w-sosie-wisniowym-duck-with-cherry-sauce/