Składniki
- 0,5 kg dorsza
- 4 sztuki cebuli
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/8 selera
- por
- koncentrat pomidorowy
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- słodka papryka
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis
Na podsmażoną cebulę dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Całość podsmażamy na patelni z dodatkiem szklanki wody oraz przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, słodka papryka).
Gdy już nasze warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Warzywa dokładnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.
Dorsza kroimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem cytrynowym, obtaczamy w mące pszennej a następnie smażymy na patelni. Całość układamy warstwami na przemian warzywa, ryba warzywami.
Odstawiamy na kilka godzin, żeby ryba przeszła sosem.