Ryba po grecku

Ewelina
Przekąski
19.12.2016 12:11
Ryba po grecku

Składniki

  • 0,5 kg dorsza
  • 4 sztuki cebuli
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/8 selera
  • por
  • koncentrat pomidorowy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

Na podsmażoną cebulę dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Całość podsmażamy na patelni z dodatkiem szklanki wody oraz przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, słodka papryka).

Zdjęcie Ryba po grecku #1

Zdjęcie Ryba po grecku #2Gdy już nasze warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Warzywa dokładnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.

Zdjęcie Ryba po grecku #3

Dorsza kroimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem cytrynowym, obtaczamy w mące pszennej a następnie smażymy na patelni. Całość układamy warstwami na przemian warzywa, ryba warzywami.

Zdjęcie Ryba po grecku #4

Zdjęcie Ryba po grecku #5

Zdjęcie Ryba po grecku #6

Odstawiamy na kilka godzin, żeby ryba przeszła sosem.

Zdjęcie Ryba po grecku #7