Ryba po grecku

Krzysztof
16.12.2014 17:42
Ryba po grecku

Przepis

Składniki:

6 filetów z mintaja

4 cebule

8 marchewek

1 średni seler

3 pietruszki

1 pęczek natki pietruszki

słoiczek koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

Ponadto potrzebne będą:

Do panierowania:

2 – 3 łyżki mąki

3 jajka

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Marchewki, pietruszki i seler obrałam, umyłam i starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroiłam w pół plasterki . W rondlu rozgrzałam 4 łyżki oleju, wrzuciłam cebulę i podsmażyłam. Następnie dodałam przygotowane warzywa.

Przykryłam. Podlałam 3 łyżkami wody i niech się dusi około 20 minut, od czasu do czasu trzeba zamieszać.

Filety po umyciu i osuszeniu pokroiłam na 3 części każdy, posypałam solą, pieprzem, na końcu mąką.

W miseczce roztrzepałam jajka, na talerzu przygotowałam bułkę tartą.

Rozgrzałam na patelni 4 łyżki oleju.

Teraz panierowanie ryby. Najpierw obtoczyłam ją w jajku, następnie w bułce.

Przełożyłam na rozgrzaną patelnię i niech się smażą na złoty kolor z obu stron.

Podlałam 2 łyżkami wody, przykryłam i zostawiłam na małym ogniu na około 10 minut.

W tym czasie umyłam, osuszyłam i drobno posiekałam natkę pietruszki. Łyżkę natki pozostawiłam do dekoracji. Pozostałą natkę i koncentrat pomidorowy wymieszałam i dodałam do jarzyn. Lekko zamieszałam przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

A teraz już czas na dekorację,

.....podanie na stół i.... zajadanie się pysznym daniem z ryby. Ja układam na półmisku rybę i na wierzch farsz warzywny.