Przepis
Składniki:
6 filetów z mintaja
4 cebule
8 marchewek
1 średni seler
3 pietruszki
1 pęczek natki pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Ponadto potrzebne będą:
Do panierowania:
2 – 3 łyżki mąki
3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki i seler obrałam, umyłam i starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroiłam w pół plasterki . W rondlu rozgrzałam 4 łyżki oleju, wrzuciłam cebulę i podsmażyłam. Następnie dodałam przygotowane warzywa.
Przykryłam. Podlałam 3 łyżkami wody i niech się dusi około 20 minut, od czasu do czasu trzeba zamieszać.
Filety po umyciu i osuszeniu pokroiłam na 3 części każdy, posypałam solą, pieprzem, na końcu mąką.
W miseczce roztrzepałam jajka, na talerzu przygotowałam bułkę tartą.
Rozgrzałam na patelni 4 łyżki oleju.
Teraz panierowanie ryby. Najpierw obtoczyłam ją w jajku, następnie w bułce.
Przełożyłam na rozgrzaną patelnię i niech się smażą na złoty kolor z obu stron.
Podlałam 2 łyżkami wody, przykryłam i zostawiłam na małym ogniu na około 10 minut.
W tym czasie umyłam, osuszyłam i drobno posiekałam natkę pietruszki. Łyżkę natki pozostawiłam do dekoracji. Pozostałą natkę i koncentrat pomidorowy wymieszałam i dodałam do jarzyn. Lekko zamieszałam przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
A teraz już czas na dekorację,
.....podanie na stół i.... zajadanie się pysznym daniem z ryby. Ja układam na półmisku rybę i na wierzch farsz warzywny.