Ryba po grecku

Anna
27.12.2014 20:01
Ryba po grecku

Przepis

Potrzebne nam:

-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)

- 5 marchewek

- pietruszka

- pół dużego selera lub jeden mały

- 4 cebule

- sok z połowy cytryny

- 200 g koncentratu pomidorowego

- 2 liście laurowe

- 2 czubate łyżeczki cukru

- 3 x ziele angielskie

- 6-7 ziaren pieprzu

- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

- sól, pieprz

- pieprz cytrynowy

- mąka

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, przykryć rybą i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić warzywa. Podawać zależnie od preferencji - na ciepło lub na zimno.