Składniki
Ryba
- 1,5 kg świeżych filetów z dorsza
- 2 jajka
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- mąka
- oliwa
Sos warzywny
- 250 g koncentrat pomidorowy
- 100 ml wody
- 1 kg marchewki
- 1 seler
- 1/2 pora
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- szczypta cukru
- pieprz czarny
- sól morska
Dodatkowo
- 1 cytryna
Przepis
Ryba
- Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos warzywny
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.
Notes
- - nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach
- - zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby
- - potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła
- - ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno