Ryba po grecku

Małgorzata
Obiad
08.12.2016 14:41
Ryba po grecku

Składniki

Ryba
  1. 1,5 kg świeżych filetów z dorsza
  2. 2 jajka
  3. pieprz cytrynowy
  4. sól morska
  5. mąka
  6. oliwa
Sos warzywny
  1. 250 g koncentrat pomidorowy
  2. 100 ml wody
  3. 1 kg marchewki
  4. 1 seler
  5. 1/2 pora
  6. 1 pietruszka
  7. 1 cebula
  8. 6 ziaren ziela angielskiego
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 3 liście laurowe
  11. szczypta cukru
  12. pieprz czarny
  13. sól morska
Dodatkowo
  1. 1 cytryna

Przepis

Ryba
  1. Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos warzywny
  1. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  2. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.
Notes
  1. - nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach
  2. - zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby
  3. - potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła
  4. - ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno