Kurczak Jalfrezi

Małgorzata
Obiad
08.12.2016 14:32
Kurczak Jalfrezi

Składniki

  1. 700 g piersi z kurczaka
  2. 500 g siekanych pomidorów z puszki
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 duża cebula
  5. 1,5 cm świeżego imbiru
  6. 1 papryczka chili
  7. 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  8. 3 łyżeczki kurkumy
  9. 1,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  10. 1 łyżeczka mielonej kolendry
  11. 1 łyżka soku z cytryny
  12. 2 łyżki masła ghee
  13. sól do smaku
Dodatkowo
  1. chlebki naan/ryż

Przepis

  • Kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, posypujemy chili, kurkumą i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Na patelni rozgrzewamy masło ghee, dodajemy cebulę, papryczkę chili i pastę z imbiru i czosnku. Smażymy chwilę, mieszając. Następnie dodajemy kurczaka, pomidory i przyprawy: kumin i kolendrę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Danie podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.