Składniki
- 700 g piersi z kurczaka
- 500 g siekanych pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła ghee
- sól do smaku
Dodatkowo
- chlebki naan/ryż
Przepis
- Kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, posypujemy chili, kurkumą i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzewamy masło ghee, dodajemy cebulę, papryczkę chili i pastę z imbiru i czosnku. Smażymy chwilę, mieszając. Następnie dodajemy kurczaka, pomidory i przyprawy: kumin i kolendrę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Danie podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.