Kurczak Vindaloo

Małgorzata
Obiad
12.03.2020 23:16
Kurczak Vindaloo

Składniki

Marynata

  • 4 duże filety kurczaka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 3 strączki kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki

Pozostałe składniki

  • 1-2 czerwone papryczki Serano *
  • 1 duża cebula
  • 120 ml wody
  • 4 łyżki oleju sezamowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub brązowego
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • świeża kolendra
  • ryż basmati

Przepis

Marynata

  • Filety kurczaka oczyszczamy, kroimy w większą kostkę. Czosnek oraz imbir obieramy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon, goździki, kmin rzymski oraz kolendrę prażymy na suchej patelni, aby wydobyć z nich cały aromat. Następnie przyprawy ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy na jednolitą masę. Marynatę dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz pokrojoną paprykę serano. Chwilę podsmażamy, aż cebula i papryka zmięknie. Dodajemy kurczaka i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodajemy wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać odrobinę więcej wody.
  • Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Vindaloo smakuje idealnie z placuszkami papadam, ryżem basmati lub z chlebkiem naan, więc sami zdecydujcie, z czym chcecie podać to danie. * można pominąć lub użyć łagodniejszej papryczki

Uwagi dodatkowe

- danie jest dość pikantne, ale można je złagodzić pomijając papryczki Serano lub zastępując je łagodniejszymi. Jeśli pominiecie całkowicie papryczki, danie również wyjdzie pyszne i znacznie mniej pikantne.- tą potrawę można przygotować z jagnięciny, wołowiny, a nawet z owoców morza- świetnie smakuje z naturalnym jogurtem albo z raitą, czyli indyjskim dipem ogórkowym