Przepis
Jerk Chicken to potrawa z Jamajki. Mięso drobiowe i mocne aromaty przypraw. Na Jamajce całego kurczaka obowiązkowo opieka się nad grillem. U nas z racji klimatu nie zawsze możemy pozwolić sobie na grilla, chyba, że ktoś ma w domu grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Chodzi tu jednak zdecydowanie o smak, a niekoniecznie o sposób pieczenia, dlatego jeśli nie macie grilla, możecie spokojnie użyć zwykłej patelni. Zrezygnowałam również z pieczenia całego kurczaka, wybrałam polędwiczki, które można błyskawicznie przygotować.
Składniki:
1 kg polędwiczek drobiowych
1 płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 chilli
dymka
4 łyżki oliwy z oliwek
Czosnek i cebulę obieramy z łupinek i kroimy na mniejsze kawałki. Polędwiczki myjemy i osuszamy. Umieszczamy w głębokiej misce. Ziele angielskie mielimy lub rozdrabniamy w moździerzu.Wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę oraz oliwę miksujemy blenderem na gładką pastę. Możemy również ugnieść wszystkie składniki w moździerzu na papkę.
Tak przygotowaną pastą nacieramy polędwiczki i odkładamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Następnie grillujemy lub smażymy na patelni podlanej łyżką oliwy.
Podajemy z salsą z mango lub sosem słodko- kwaśnym.