Kurczak po jamajsku

Ewelina
Obiad
26.11.2014 18:12
Kurczak po jamajsku

Przepis

Jerk Chicken to potrawa z Jamajki. Mięso drobiowe i mocne aromaty przypraw. Na Jamajce całego kurczaka obowiązkowo opieka się nad grillem. U nas z racji klimatu nie zawsze możemy pozwolić sobie na grilla, chyba, że ktoś ma w domu grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Chodzi tu jednak zdecydowanie o smak, a niekoniecznie o sposób pieczenia, dlatego jeśli nie macie grilla, możecie spokojnie użyć zwykłej patelni. Zrezygnowałam również z pieczenia całego kurczaka, wybrałam polędwiczki, które można błyskawicznie przygotować.

Składniki:

1 kg polędwiczek drobiowych

1 płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonego tymianku

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka brązowego cukru

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 chilli

dymka

4 łyżki oliwy z oliwek

Czosnek i cebulę obieramy z łupinek i kroimy na mniejsze kawałki. Polędwiczki myjemy i osuszamy. Umieszczamy w głębokiej misce. Ziele angielskie mielimy lub rozdrabniamy w moździerzu.Wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę oraz oliwę miksujemy blenderem na gładką pastę. Możemy również ugnieść wszystkie składniki w moździerzu na papkę.

Tak przygotowaną pastą nacieramy polędwiczki i odkładamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Następnie grillujemy lub smażymy na patelni podlanej łyżką oliwy.

Podajemy z salsą z mango lub sosem słodko- kwaśnym.