Składniki
Ciasto
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 170 g mąki tortowej
- 210 g mąki krupczatki
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 300 ml śmietany 36%
- 2 śmietanki fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 owoc granatu
Przepis
Ciasto
- Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
- Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.
Masa
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Na ciasto wykładamy śmietanę i wyrównujemy wierzch. Posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie spadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.
Notes
- - jeśli używamy szpinaku nie rozdrobnionego, należy go rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa
- - ciasto będzie lekkie i puszyste pod warunkiem, że bardzo dokładnie odciśniemy szpinak. Jest to na prawdę bardzo ważne
- - ja nie używam fixów do śmietany, ponieważ u nas w UK śmietana ma 48%. Jeśli znajdziecie naprawdę dobrą śmietanę, zapewne nie będzie potrzeby dodatkowo jej usztywniać