Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 85 g zimnego masła
- 50 ml zimnej wody
- płaska łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 pęczek botwinki
- 1 filet kurczaka
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
- 2 łyżki sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
- oliwa
- sól
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki otrębów mielonych
Przepis
Ciasto kruche
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i sól. Zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Nadzienie
- Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Łodygi kroimy w jedno centymetrowe kawałki, a liście szatkujemy. Do śmietany dodajemy jajka, starty ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Tortownicę o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim spód formy i boki. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wysypujemy kulki ceramiczne.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10-15 minut. Po upieczeniu usuwamy kulki ceramiczne. Na spód wykładamy połowę botwinki, kurczaka i zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy łodygami botwinki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut.