Tarta z botwinką

Małgorzata
Obiad
08.12.2016 14:47
Tarta z botwinką

Składniki

Ciasto kruche
  1. 200 g mąki pszennej
  2. 85 g zimnego masła
  3. 50 ml zimnej wody
  4. płaska łyżeczka soli
Nadzienie
  1. 1 pęczek botwinki
  2. 1 filet kurczaka
  3. 200 g śmietany 18%
  4. 2 jajka
  5. 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
  6. 2 łyżki sera żółtego
  7. gałka muszkatołowa
  8. pieprz czarny
  9. oliwa
  10. sól
Dodatkowo
  1. 1 łyżka masła
  2. 2 łyżki otrębów mielonych

Przepis

Ciasto kruche
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i sól. Zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Nadzienie
  1. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Łodygi kroimy w jedno centymetrowe kawałki, a liście szatkujemy. Do śmietany dodajemy jajka, starty ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  2. Tortownicę o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim spód formy i boki. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wysypujemy kulki ceramiczne.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10-15 minut. Po upieczeniu usuwamy kulki ceramiczne. Na spód wykładamy połowę botwinki, kurczaka i zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy łodygami botwinki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną