Składniki
- 5 plastrów karkówki
- 150 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
Sos
- 200 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek sosu słodkiego sosu chili
- 1/2 łyżki sosu piri piri
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Plastry karkówki nacieramy oliwą połączoną z sosem sojowym. Nacieramy pieprzem cayenne i słodką papryką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ósemki.
Sos
- Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, sos chili, sos piri piri i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z obu stron karkówkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 sosu, układamy połowę cebuli i pieczarek. Na warzywach układamy plastry karkówki i przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy 70-80 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami. Do dania świetnie pasuje dodatek w postaci ogórka kwaszonego.