Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Małgorzata
Obiad
08.12.2016 14:49
Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Składniki

  1. 5 plastrów karkówki
  2. 150 g pieczarek
  3. 2 średnie cebule
  4. 1 łyżka słodkiej papryki
  5. 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  6. 2 łyżki sosu sojowego
  7. 2 łyżki oliwy
Sos
  1. 200 ml wody
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  4. 6 łyżek sosu słodkiego sosu chili
  5. 1/2 łyżki sosu piri piri
  6. pieprz czarny
  7. sól

Przepis

  1. Plastry karkówki nacieramy oliwą połączoną z sosem sojowym. Nacieramy pieprzem cayenne i słodką papryką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ósemki.
Sos
  1. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, sos chili, sos piri piri i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z obu stron karkówkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 sosu, układamy połowę cebuli i pieczarek. Na warzywach układamy plastry karkówki i przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
  3. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy 70-80 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami. Do dania świetnie pasuje dodatek w postaci ogórka kwaszonego.