Składniki
Marynata:
4 filety z kurczaka
150 ml jogurtu naturalnego
3,5 cm imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
sok z 1/2 limonki
Sos:
200 g liści szpinaku
350 g siekanych pomidorów z puszki *
150 ml kremówki
1 duża czerwona cebula
3 łyżki oliwy
Przepis
Marynata:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.
* w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki