Kurczak Balti

Małgorzata
Obiad
14.05.2016 19:33
Kurczak Balti

Składniki

Marynata:

4 filety z kurczaka

150 ml jogurtu naturalnego

3,5 cm imbiru

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 płaska łyżeczka kurkumy

1 płaska łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/3 łyżeczki kozieradki mielonej

sok z 1/2 limonki

Sos:

200 g liści szpinaku

350 g siekanych pomidorów z puszki *

150 ml kremówki

1 duża czerwona cebula

3 łyżki oliwy

Przepis

Marynata:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Sos:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.

* w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki