chicken curry

Jacek
Obiad
17.08.2015 13:50
chicken curry

Składniki

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 1 łyżka przyprawy curry

- 1 duży ząbek czosnku

- 1 pojedyncza pierś z kurczaka

- 1 cebula

- 1/2 czerwonej papryki

- 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona)

- 200ml mleka kokosowego

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka sosu sojowego

Przepis

- mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki

- czosnek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ok. 2cm kawałki

- fasolę podgotowujemy ok. 5 min.

- w woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund

- dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min.

- następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym

- kolejno dodajemy cukier i sos sojowy, mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5 min)

koniecznym dodatkiem do całości jest :

- ugotowany ryż jaśminowy

- świeża kolendra

- limonka do skropienia