Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona)
- 200ml mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
Przepis
- mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki
- czosnek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ok. 2cm kawałki
- fasolę podgotowujemy ok. 5 min.
- w woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund
- dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min.
- następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym
- kolejno dodajemy cukier i sos sojowy, mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5 min)
koniecznym dodatkiem do całości jest :
- ugotowany ryż jaśminowy
- świeża kolendra
- limonka do skropienia