Składniki
- 600 g filetów z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 8 cm świeżego imbiru
- 1 duża cebula
- 3 łyżki miodu
- 7 łyżek sosu słodko-pikantnego chili
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki curry *
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml wody
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- ryż
- świeża kolendra
Przepis
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy delikatnie pieprzem, solą i mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę chili i czosnek. Smażymy na średnim ogniu chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos chili, miód i wodę. Całość gotujemy około 10 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podajemy z białym ryżem, obficie posypane świeżą kolendrą.
- बॉन एपेतीत !
Notes
- * użyłam żółtej przyprawy curry medium