Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 50 g czekolady mlecznej
- groszki czerwone
- klej spożywczy
Przepis
- Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
- Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym.
Notes
- - ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce
- - upieczone ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni