Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Małgorzata
Desery
08.12.2016 14:45
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Składniki

  1. 350 g mąki pszennej
  2. 180 g masła
  3. 200 g cukru pudru
  4. 1 duże jajko
  5. 1 żółtko
  6. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
  1. 50 g czekolady mlecznej
  2. groszki czerwone
  3. klej spożywczy

Przepis

  1. Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
  2. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym.
Notes
  1. - ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce
  2. - upieczone ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni