Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Małgorzata
Obiad
04.12.2016 12:57
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Składniki

Farsz mięsny
  1. 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  2. 1 mała marchew
  3. 1 mała cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  6. 3 łyżki sosu worcestershire
  7. 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  8. 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  9. 100 ml wody
  10. 2 łyżki oliwy
  11. pieprz czarny
  12. sól
Farsz szpinakowy
  1. 350 g szpinaku mrożonego w liściach
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 2 łyżki masła
  4. pieprz biały
  5. sól
Sos beszamelowy
  1. 150 ml mleka 3,2%
  2. 100 ml bulionu mięsnego
  3. 30 g masła
  4. 30 g mąki pszennej
  5. świeżo otarta gałka muszkatołowa
  6. 2 łyżki sera pleśniowego blue
  7. pieprz biały
  8. sól
Dodatkowo
  1. 12 średniej wielkości ziemniaków
  2. 100 g sera żółtego
  3. 1 łyżeczka soli

Przepis

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Farsz mięsny
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i startą na małych oczkach marchew. Mieszamy i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje. Trwa to około 30 minut. Pamiętajmy, że sos musi być dobrze doprawiony, gdyż ziemniaki i szpinak są mdłe.
Farsz szpinakowy
  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Na patelni do duszenia rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy i podsmażamy przez 5 minut, aby smaki się połączyły.
Sos beszamelowy
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko i bulion. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu, dodajemy ser i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  2. Na dnie każdego naczynia żaroodpornego rozprowadzamy połowę sosu beszamelowego. Układamy jedną warstwę ziemniaków. Następnie wykładamy sos mięsny, przykrywamy warstwą ziemniaków. Wykładamy warstwę szpinaku i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzch wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym, żółtym serem. Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy przez 30-40 minut.
Notes
  1. Zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu. Ja użyłam czterech mniejszych miseczek.