Przepis
Zapiekanka z makaronem i szpinakiem
Jeśli lubicie szpinak to polecam Wam tą zapiekankę, jest banalnie prosta... a do tego przepyszna :)
Składniki:
1 opakowanie makaronu kokardki Czaniecki,
400 ml kremówki,
250 g świeżych liści szpinaku.
50 g sera camambert,
2 pomidory,
100 g startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy umyte liście szpinaku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.