Zapiekanka ziemniaczana

kardamonovy
Obiad
22.01.2016 13:40
Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

8 średnich ziemniaków

1 duża czerwona cebula

2 ząbki czosnku

pół szklanki mleka

pół szklanki śmietany 12%

szczypta gałki muszkatołowej

garść sera długodojrzewającego (np. sera Bursztyn)

liść laurowy

sól

pieprz

Przepis

Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki, myjemy i osuszamy. Do garnka (najlepiej niskiego i szerokiego) wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną, dorzucamy ziemniaki, pokrojoną w plasterki cebulę, poszatkowane ząbki czosnku i liść laurowy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem jakieś 5 minut. Po tym czasie, przerzucamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego (delikatnie, żeby się nie rozpadły), posypujemy serem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż zapiekanka się zrumieni.