Składniki
8 średnich ziemniaków
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki mleka
pół szklanki śmietany 12%
szczypta gałki muszkatołowej
garść sera długodojrzewającego (np. sera Bursztyn)
liść laurowy
sól
pieprz
Przepis
Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki, myjemy i osuszamy. Do garnka (najlepiej niskiego i szerokiego) wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną, dorzucamy ziemniaki, pokrojoną w plasterki cebulę, poszatkowane ząbki czosnku i liść laurowy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem jakieś 5 minut. Po tym czasie, przerzucamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego (delikatnie, żeby się nie rozpadły), posypujemy serem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż zapiekanka się zrumieni.