Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

Małgorzata
Obiad
04.12.2016 12:40
Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

Składniki

  1. 8 pałek z kurczaka
  2. 350 ml coca coli
  3. 60 ml jasnego sosu sojowego
  4. 2 łyżki miodu
  5. 1 czerwona papryczka chili
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 3 plasterki imbiru
  8. 3 łyżki zimnej wody
  9. 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
  10. 2 łyżki oliwy
Dodatkowo
  1. 2 łyżki sezamu

Przepis

  1. Papryczkę chili myjemy i drobno siekamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a imbir kroimy w cienkie paseczki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy coca colę i sos sojowy. Układamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, przekręcając co jakiś czas kurczaka. Kurczaka wyjmujemy na talerz.
  2. W wodzie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu. Intensywnie mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z sosem. Do sosu ponownie wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut, przekręcając kurczaka co jakiś czas. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić kurczaka. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy częścią marynaty. Wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy sezamem.