Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

Małgorzata
Zupy
04.12.2016 12:59
Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

Składniki

  1. 200 g suchej fasoli cannellini
  2. 2 litry bulionu drobiowego
  3. 100 g jarmużu
  4. 2 średnie pomidory
  5. 2 średnie marchewki
  6. 1 cebula
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 2 łodygi selera naciowego
  9. 2 świeże gałązki rozmarynu
  10. 2 liście laurowe
  11. 3-4 łyżki oliwy
  12. ziarenka pieprzu
  13. szczypta suszonego tymianku
  14. pieprz czarny
  15. sól
Dodatkowo
  1. chleb
  2. oliwa z oliwek

Przepis

  1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka.
  2. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Łodygi selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będą miękka.
  3. Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut na małym ogniu. Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.
  4. Buon appetito!!!
Notes
  1. - jeśli nie macie czasu na moczenie fasoli, można użyć fasoli z puszki
  2. - klasycznie zupę podaje się z włoską kapustą. Użyłam jarmużu, który nie wymaga długiego gotowania, przez co zachowuje wszystkie wartości odżywcze