Składniki : na ok 300 ml Golden syropu: 50 ml soku z cytryny 400 g cukru pudru 200 ml wody wrzącej Wykonanie: 1. Sok z jednej dużej cytryny dokładnie wycisnąć przefiltrować tak by usunąć cząstki miąższu i pestki. Po 35 minutach syrop wyraźnie będzie już ciemniał i zmieniał głębię barwy jest to kluczowy moment w jego gotowaniu i tak naprawdę jest to moment w którym pilnujemy i kontrolujemy jak się zachowuje 5. Jeśli macie w domu termometr cukierniczy co w tym wypadku jest bardzo przydatne, to w momencie gdy syrop osiąga głęboko pomarańczową barwę czystym termometrem sprawdzamy jego temperaturę. 6. Gdy syrop osiąga pożądany kolor głęboki bursztynowy i temperaturę w wyżej wskazanym przedziale to zdejmujemy go z ognia i całkowicie studzimy do osiągnięcia temperatury pokojowej, 7. Prawidłowe wartości mieszczą się w granicy 110 st C - 115 st C wtedy syrop jest gotowy. Wystudzony syrop możecie przechowywać w wysterylizowanych i dobrze wymytych słoikach szczelnych karafkach jak u mnie. Syrop przechowujemy w temperaturze pokojowej nawet do 1 roku.