Przepis
1,5 kg obranych kartofli
2 łyżki oliwy,
500 gram fety z mleka owczego,
500 gram łososia
750 gram szpinaku mrożonego w liściach (lepszy świeży),
łyżka masła,
3 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz,
5 jajek,
jogurt grecki,
łyżeczka sody,
małe opakowanie śmietanki 12 %.
Ziemniaki ugotować a następnie stłuc.
Szpinak rozmrozić, chwilkę poddusić (bardziej podgrzać, niż dusić), zetrzeć trochę gałki, czosnek, sól, pieprz.
4 jajka rozbełtać, dodać jogurt wymieszany z sodą i pokruszony ser, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem.
Łososia pokroić w kostkę.
Układać warstwami – ziemniaki łosoś, szpinak, masa jajeczno serową. Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków.
Do śmietany dodać jajko i wymieszać, polać z wierzchu.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny. Jakby kartofle się za bardzo przypiekały, przykryć papierem do pieczenia.
Źródło:
http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/04/zapiekanka-ziemniaczana-z-feta-i.html