Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i szpinakiem

Ewelina
Zapiekanki
16.10.2013 21:45
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i szpinakiem

Przepis

1,5 kg obranych kartofli

2 łyżki oliwy,

500 gram fety z mleka owczego,

500 gram łososia

750 gram szpinaku mrożonego w liściach (lepszy świeży),

łyżka masła,

3 ząbki czosnku,

gałka muszkatołowa,

sól, pieprz,

5 jajek,

jogurt grecki,

łyżeczka sody,

małe opakowanie śmietanki 12 %.

Ziemniaki ugotować a następnie stłuc.

Szpinak rozmrozić, chwilkę poddusić (bardziej podgrzać, niż dusić), zetrzeć trochę gałki, czosnek, sól, pieprz.

4 jajka rozbełtać, dodać jogurt wymieszany z sodą i pokruszony ser, wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem.

Łososia pokroić w kostkę.

Układać warstwami – ziemniaki łosoś, szpinak, masa jajeczno serową. Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków.

Do śmietany dodać jajko i wymieszać, polać z wierzchu.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny. Jakby kartofle się za bardzo przypiekały, przykryć papierem do pieczenia.

Źródło:

http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/04/zapiekanka-ziemniaczana-z-feta-i.html